Медіаграмотність: перші ластівки у Вінниці


Фейкові новини, інформаційні війни, пропаганда, маніпуляції суспільною свідомістю - теми, які вражають і лякають водночас. Інформаційний потік настільки потужний, що самотужки зорієнтуватися у ньому дуже важко. Добре, що завдяки програмі "Бібліоміст" та Академії української преси (АУП) бібліотеки створюють можливості для просвітницької діяльності з медіаграмотності. Навчальні тренінги завжди актуальні, особливо для значимих напрямків у роботі сучасної бібліотеки.
Після тренінгу "Практична медіаграмотність", що проходив у м. Житомир, команда бібліотекарів Вінницької міської ЦБС радо поділилася отриманими знаннями з колегами. Адже медіаграмотність, стандарти подання інформації, орієнтація в інформаційному просторі та медіаринку - це навички, які мусить мати кожен свідомий громадянин, і передусім працівник інформаційної сфери. Дуже зацікавила колег навчальна гра з медіаграмотності "Медіазнайко". І ще багато емоцій принесло знайомство з такими ресурсами, як "Стопфейк", "Телекритика" та іншими проектами практичної медіаграмотності.

З величезним азартом бібліотекарі Оксана Мельник, Катерина Нікітіна, Світлана Качура, Юрій Юрчак та я намагалися донести учасникам важливість нашої спільної діяльності в інформаційному середовищі. Основний меседж - "сумніватися і перевіряти" - колеги-бібліотекарі сприйняли дуже адекватно і професійно. І загальновідомий вислів "Я знаю, що я нічого не знаю" із менш відомим продовженням "але інші не знають і цього" дуже вдало відображає реалії нашої професійної діяльності. 

Допис Оксани Крижанівської 











Коментарі