Уроки особливого етикету 👨‍🦽


Соціально-психологічний тренінг "Уроки особливого етикету" відбувся у Центральній бібліотеці для дітей та юнацтва в рамках проекту "Побачте нас" для працівників Централізованої бібліотечної системи м. Вінниці та представників ГО "Культурний Всесвіт".
Під час тренінгу працівники бібліотек, що залучені до обслуговування людей з порушеннями зору під час реалізації проекту "Побачте нас", дізналися як правильно спілкуватися з людьми з інвалідністю, розглядали моделі інвалідності, які існують у нашому суспільстві, переглянули навчальні відеоролики "Уроки особливого етикету", дізналися, чим відрізняється інклюзія від інтеграції. Також ділилися особистим досвідом спілкування і взаємодії з людьми, що мають інвалідність. Для кращого розуміння обговорювали як позитивні, так і негативні приклади такої взаємодії.

Під час практичної частини спробували себе у ролі людини на візку та незрячих людей. Ці вправи - гарна можливість для розуміння потреб людей з інвалідністю. Згодом ділилися відчуттями, враженнями, обговорювали допущені помилки. Адже під час обслуговування користувачів з інвалідністю варто орієнтуватися на людину, яка отримує послугу, а не тільки на супроводжуючого. Користувач, який має інвалідність, має право на особистий вибір чи прийняття рішення.

Особливу увагу під час тренінгу було звернено на людей з порушеннями зору. Усі переконалися у важливості дотримання рекомендацій, що допоможуть налагодити контакти та уникнути незручності, яка обов'язково виникає, коли ми зустрічаємося з чимось для нас не відомим. Загалом тренінг спрямований на усвідомлення важливості розвитку інклюзивного, свідомого, толерантного і відповідального суспільства, де особистість людини стоїть на першому місці, а не залежить від того, чи є у неї інвалідність. А провели "Уроки особливого етикету" психологи з реабілітаційного центру "Гармонія" Олена та Микола Чорнобривенки, за що їм велика подяка!

Допис Оксани Крижанівської 👨‍🦽






















Коментарі