Жива бібліотека 👨‍🦽


Учасники національного навчального візиту до Вінниці в рамках програми "Активні громадяни" завітали в гості до Центральної міської бібліотеки ім. Бевза, щоб ознайомитися з роботою міських бібліотек у світлі інклюзії. Тож Директор ВМ ЦБС Ірина Івасюк розповіла про втілення інклюзивних рішень у соціокультурній та дозвіллєвій діяльності бібліотек.

Також "активні громадяни" ознайомилися з втіленням проекту "Побачте нас", який спрямований на людей з порушеннями зору, про який розповіла методист Тетяна Верещак. А ще оглянули виставку інклюзивної літератури, де героями є люди з інвалідністю та познайомилися з книгами для незрячих, надрукованими шрифтом Брайля.

Вінниця надзвичайно багата людьми з цікавими життєвими історіями, неоціненним досвідом та бажанням творити яскраве сьогодення. Тож в учасників була гарна можливість пізнати Вінницю, познайомившись з непересічними історіями з "Живої бібліотеки", ініціатор якої - я.

Своїм життєвим досвідом ділилися вінничани, які завдяки наполегливості та вірі у можливість дива досягли певних успіхів у створенні інклюзивного суспільства. Юрій Прокопенко, Леся Самойленко, Валентина Гарник, Діана Подолянчук - кожна "жива книга", що окрім яскравої обкладинки і гарної назви приховує в собі глибокий зміст і велику працю, варта, щоб про неї знали.

Сподіваємося, що зустріч з "живими книгами" та досвід наших бібліотечних проектів стане в нагоді усім, хто хоче змінити себе, оточуючих, своє місто і всю країну. Адже відбувся візит за сприяння Олени Чорнобривенко, представниці ГО "Гармонія" - організації, що, немов магнітом притягує до себе активних громадян і є рушієм багатьох позитивних змін у вінницькій громаді.

Допис Оксани Крижанівської 👨‍🦽

Вступне слово І. О. Івасюк, директора ВМЦБС 

Головний методист Т. А. Верещак знайомить гостей з проектом "Побачте нас".

Я розповідаю про "Живу бібліотеку".

Юрій Прокопенко - поет, блогер, журналіст, володар різноманітних нагород 






Діана Подолянчук - танцівниця, власниця студії танцю "Шахіна", психолог, педагог ВДПУ ім. М. Коцюбинського, громадська діячка з ГО "Творче покоління"












Леся Самойленко - мама, яка виховує дитину з аутизмом, громадська активістка з БФ "Розвиток", займається питаннями інклюзивної освіти












Валентина Гарник - педагог гуманітарної гімназії № 1, активна громадянка, виховує сина з порушеннями зору











Книги з проектів "Побачте нас" та "Інклюзивна література"












Вірш Юрія Прокопенка "Танцівниця" присвячений Діані Подолянчук

Коментарі