У нас в гостях - Марина Павленко


Сьогодні у нас відбулась творча зустріч письменниці Марини Павленко із юними шанувальниками своєї творчості. Книгами письменниці захоплюються не тільки діти, але й дорослі. Вона зазначає: "Література для мене - це життя. Писати почала, відколи себе пам'ятаю. Мабуть, разом із малюванням, яке теж дуже любила. У власній творчості прагну поєднати багато складників, досягнути максимальної динамічності та ємкості сюжету, легкості й образності мови, правдивості, життєвості відображення, свіжості образів тощо". Книги Марина пише на основі реальних подій, власних життєвих вражень, вчительського досвіду.

Надзвичайно популярна серед підлітків "Русалонька із 7-В або Прокляття роду Кулаківських", яка поклала початок цілій серії книг про "Русалоньку...", за словами Марини, була першою спробою великого жанру. Але у якийсь момент герої "Русалоньки..." непомітно зажили власним, не залежним від неї життям.

Письменниця згадує, що повість "народилася з драматичної історії одного родоводу, переказаної, як запевняла сама оповідачка, останньою спадкоємицею цього роду - Євгенією Іванівною Дульською. Щоправда, історію ту нині впізнати важко: в моїй уяві вона обросла купою нових подробиць, детективних ходів і абсолютно новою мораллю. Та ще й переплелась із цілком сучасною і цілком видуманою мною підлітковою сюжетною лінією. Лише характери здебільшого взяті з життя: Софійка, наприклад, багато в чому уособлює мою старшу доньку Олю, Ростик - молодшу донечку Оксаночку". Детальніше - в інтерв'ю газеті "Друг читача" Марина Павленко: "Дитяча література - не сюсюкання"

Окрім того письменниця познайомила усіх присутніх з іншими власними книгами: "Миколчині історії", "Півтора бажання", "Домовичок із палітрою". В книжковій серії "Життя відомих дітей" - публіцистичні есе про П. Тичину, Н. Суровцову, В. Стуса, В. Симоненка, І. Жиленко. За фахом пані Марина - педагог, до речі з учительської родини.

З 2000 року працює на кафедрі української літератури та українознавства Уманьського педагогічного університету ім. П. Г. Тичини. Не тільки пише прозу Марина Павленко, але є у її творчому доробку є і поезії; багато власних творів ілюстровано саме автором.

Учні ЗОШ № 10 7-В, 6-Б, 6-В разом з класними керівниками отримали задоволення від спілкування з пані Мариною. Автор з великим задоволенням відповідала на запитання дітей, фотографувалася з учнями... Організувала і провела захід Л. М. Бородіч, бібліотекар відділу обслуговування учні 5-9. Зустріч пройшла в теплій, дружній атмосфері. Маємо надію на зустрічі з новими книгами автора, новими читачами.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі

  1. Письменниця Марина Павленко: “Наша мова не лише калинова і солов’їна, вона може бути і картопляною, і кукурудзяною, і автобусною.” Ексклюзивне Інтерв'ю
    http://www.kypur.net/pysmennytsya-maryna-pavlenko-nasha-mova-ne-lyshe-kalynova-i-solov-yina-vona-mozhe-buty-i-kartoplyanoyu-i-kukurudzyanoyu-i-avtobusnoyu-foto/

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар