І знову пам'ять оживає...


20 березня - знаменна дата в історії нашого міста. Саме цього дня 1944 року після 3 років і 8 місяців окупації Вінниця повністю була звільнена від німецько - фашистських загарбників. Велику ціну заплатили містяни за довгоочікувану свободу. Зі 100 - тисячного довоєнного міста після звільнення залишилося лише 27 тисяч громадян, 42 тисячі мирного населення було знищено фашистами, 13 тисяч 400 чоловік населення було вивезено на каторжні роботи. 

З 50-ти промислових підприємств, що існували до війни, тільки 10 вціліло...Майже повністю були зруйновані суперфосфатний і мотороремонтний заводи, швейна, макаронна фабрики та інші об'єкти. Залишилися руїни від медичного інституту, будівельного технікуму, обласної бібліотеки ім. К.А.Тімірязева, театру, обласної лікарні ім. М.І.Пирогова. Були знищені готелі, вокзал, трамвайний парк, багато житлових будинків. Пошкоджено було водогін, трамвайні колії...


Пройшло багато десятиліть, поступово місто відбудовувалося, народилися нові громадяни міста. Та щороку ми знову і знову повертаємося до цієї дати - звільнення від окупантів м.Вінниці.
Про героїчний наступ військ Червоної армії при звільненні нашого міста написано багато книг, спогадів ветеранів, архівних документів.

Сучасні діти з книжок дізнаються про героїчне минуле, подвиги безіменних солдат, що проливали кров за свободу і звільнення м. Вінниці. Ми сподіваємося, що прийдешні покоління будуть свято берегти пам'ять про страшні події часів Другої світової війни, і завжди пам'ятати, яке велике лихо приносить війна, забираючи життя тисячі - мільйонів людей. Пам'ятати це слід усім і завжди.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі