Будьмо знайомі!


23 вересня з початком нового учбового року знову відновили роботу засідання в пізнавально- інтелектуальному клубі "Веселка", що діє при ЗОШ №10. Новий склад учасників клубу передбачає попереднє знайомство. При першому знайомстві ми звичайно вітаємося, а також називаємо власне ім'я. Саме темі імен власних і була побудована зустріч. А в допомозі нам стала книга Івана Глинського "Твоє ім'я - твій друг".
Український письменник, перекладач, фольклорист, літературознавець, драматург Іван Володимирович Глинський народився 7 листопада 1923 р. у с. Потуш теперішнього Тиврівського району на Вінниччині. Почав навчання в школі рідного села, згодом навчався у середній школі с. Лука Немирівського району.[1] На початку німецько-радянської війни (1941–1945 рр.) був контужений і потрапив до фашистського концтабору. У повоєнні роки працював у пресі, на культосвітній ниві Поділля та Буковини. Закінчив філологічний факультет Чернівецького університету (1957) і деякий час учителював. Досконало знав німецьку, французьку, польську, румунську, молдавську мови, размовляв на ідиш. Цілком присвятивши себе літературній та громадській діяльності, останні десятиліття жив у Могилеві-Подільському, де помер 16 березня 1983 р.

Писати вірші почав ще до війни. Друкувався від 1946 р. Публікував оповідання, нариси, вірші, літературно-критичні, краєзнавчі розвідки та переклади в обласній та республіканській пресі, статті з питань теорії й практики художнього перекладу, культури мови, історії українсько-польських літературних зв'язків, дослідження українських імен та прізвищ.

Автор п'єс «Коли квіти стріляють» (1966) та «Вас чекають матері» (1973), книги про походження українських імен та прізвищ «Твоє ім'я - твій друг» (1970), збірки гумору й сатири «Передбачливий гіість» (1983).

Учні 6 - В класу познайомилися з добіркою фактів з книги про те, як відбувалася еволюція власних імен, як виникали прізвища.
 
Виявляється кожне власне ім'я має своє географічне походження, власне значення. Учасники гуртом відгадували псевдоніми письменників, артистів, шукали відповідники наших імен в зарубіжних аналогах...
 
Всі присутні поділилися власною історією, розповіли, які обставини посприяли тому, що близькі назвали саме таким ім'ям...
 
Ім'я має велике значення в житті кожного з нас, воно супроводжує нас все життя, мов вірний друг.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі