Трагедія Голокосту: пам'ять повертає у минуле


26 січня стартував наш власний бібліотечний проект "Недільний сімейний кінозал". В рамках проекту передбачено перегляд та обговорення знакових фільмів, які нікого не залишать байдужими. В ці дні 27 січня ми відзначаємо Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Донести трагізм, злочинне вбивство невинних жертв мільйонів, в тому числі і дітей дуже складно для сучасних підлітків.
За книгою ірландського письменника Джона Бойна "Хлопчик у смугастій піжамі" знято однойменний художній фільм. Саме на перегляд цього фільму завітали користувачі бібліотеки. Твір Джона Бойна рекомендовано для вивчення в шкільній програмі з зарубіжної літератури. Перед глядачами постають картини "забороненої дружби" між хлопчиком з добропорядної арійської родини та його однолітком євреєм Шмулем - в'язнем з концтабору.

Глядачі з цікавістю спостерігали за розвитком подій на екрані... Ніхто не очікував драматичної та трагічної розв'язки твору. За фатальним збігом обставин герої гинуть в газовій камері. Проблеми нацизму, антисемітизму, рівності всіх націй, всіх людських прав - порушені в основі фільму. Діти коментували різні сюжетні лінії, запитували, чому саме так відбувалися події в ті часи, що роблять діти в концтаборі. Сучасні діти давали власну оцінку вчинкам головних героїв. Ми не повинні забувати ці страшні і трагічні сторінки історії, і завжди пам'ятати за невинноубієнних мільйонів людей, які потрапили в жорна нацистської ідеології та політики знищення людства.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі