Найвідоміший казкар світу


Саме сьогодні 2 квітня 215 років тому в маленькому місті Оденсі (Данія) з'явився на світ письменник, який подарував прекрасні казки, які викликають щире захоплення у дітей та дорослих. В день народження Андерсена ми щорічно відзначаємо Міжнародний день дитячої книги. За значні досягнення в галузі дитячої літератури щорічно нагороджують кращих дитячих письменників Золотою медаллю. Хто бажає більш детально ознайомитися з творчістю великого казкаря, радимо подивитися серіал Життя, як казка. Ганс Крістіан Андерсен. В наш складний час в умовах самоізоляції та карантину, не лишнім буде нагадати про цю талановиту людину, яка подарувала світу прекрасну колекцію казок, історій, якими зачитуються мільйони дітей різними мовами, на різних континентах.

Майбутній казкар народився в бідній родині, рано помер батько. Чотирнадцятилітнім підлітком Ганс змушений був поневірятися в пошуках заробітку для себе та родини. Юнак мав непривабливу зовнішність: був довготелесим, мав великий ніс. А ще був незграбним, соромливим і дивакуватим...

Такі діти відразу ж стають об'єктом для кпинів, травлі, глузувань з боку однолітків. Тому Ганс був відлюдником, замкнутим, що спричиняло багато непорозумінь у спілкуванні. Батько привив малому Гансу любов до читання. Багатий внутрішній світ Андерсена спонукав до розвитку уяви, фантазії. Однолітки з сарказмом ставилися до його придуманих історій... 

Андерсен мав непоганий голос, розпочав літературну діяльність, як поет. Серйозно думав займатися літературою. Написав цикл віршів про Данію (за що отримав солідний гонорар). На отримані кошти здійснив круїз країнами Європи. Особисте життя якось не складалося: були численні романтичні стосунки, але без взаємності зі сторони жінок... І він поринув в творчість: "Я заплатив за свої казки велику ціну. Відмовившись заради них від особистого життя і прогавив той час, коли уява повинна була поступитися місцем дійсності", - писав він у спогадах. Розквіт його діяльності припадає на період 25-30 років, в цей час написані більшість його казок, які потім принесли автору світове визнання.

Але, як не дивно, його талант, як геніального письменника був визнаний ще за життя, що не часто трапляється в письменницькому середовищі. Від уряду отримав чин статського радника, і звання почесного громадянина м. Оденса. Був нагороджений рицарським орденом Данеброг. І ще один парадокс: він не вважав себе дитячим письменником, і сам не цінував свої казки, хоча продовжував писати нові. Ось така дивність його поведінки прослідковувалася і в житті. Мав фобії та страхи. За три роки до смерті невдало впав з постелі, отримавши травми. Пізніше в нього діагностували рак печінки. Помер у віці 70 років в домі знайомого друга ювеліра. На церемонії прощання були присутні члени королівської родини.

Пропонуємо вам почитати найвідоміші казки Г. К. Андерсена та переглянути мультфільми: кращі казки Оле Лукойє, Дюймовочка, Гидке каченя, Дикі лебеді, Русалонька.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯




Коментарі