Книги, що надихнули митців на шедеври


Роль книги у житті людини важко переоцінити. На сьогоднішній день книга є невід’ємною частиною життя майже кожної людини. Вона відкриває вікно в новий яскравий та незвіданий світ. Є особливі книги, що увійшли до скарбниці світової літератури й по праву стали надбанням світової культури. Їх уже не тільки читають, а вже здавна за їх сюжетами створені та продовжують створювати шедеври мистецтва світової культури і читачі пізнають ці книги через мову танцю, співу та кіно. Ми живемо в вік комп’ютерних технологій, де знайти книгу та твори мистецтва, створені на її основі, можна в електронному варіанті.

Наша бібліотека пропонує до уваги добірку творів європейських митців, що стане приємним доповненням до вивчення літератури шкільної програми та відкриє вікно в яскравий та, можливо, ще незвіданий світ опери та балету…

Повість Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом» із циклу повістей «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» надихнула композитора П. І. Чайковського, 180-річчя якого ми відзначаємо у травні, на створення у 1885 році опери «Черевички». Саме з прем’єри опери «Черевички» почалася регулярна діяльність Чайковського ще й як диригента. А на пам’ять про його диригентський дебют Чайковському подарували срібні черевички з вигравіруваними на них основними музичними темами головних дійових осіб опери.

Увертюра у виконанні оркестру Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка:



Уривки з опери у виконанні акторів Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка:



Опера П. І. Чайковського "Черевички"

За мотивами казки Е. Т. А. Гофмана «Лускунчик та мишачий король» у 1892 р. П. І. Чайковський створив чудовий балет «Лускунчик» на лібрето видатного французького балетмейстера Маріуса Петіпа. фільм-балет «Лускунчик» (1968) у постановці відомого танцівника та балетмейстера Рудольфа Нурієва та виконанні артистів лондонського Королівського балету:



Роман у віршах О.С. Пушкіна «Євгеній Онєгін» спонукав П. І. Чайковського до створення однойменної опери, яка і дотепер займає чільне місце на сценах європейських театрів. фільм-опера «Євгеній Онєгін» - екранізація опери Петра Чайковського, музичний керівник та диригент Б. Хайкін. Цей фільм у 1960 році став дипломантом XIII міжнародного фестивалю класичних та сучасних театру, опери, музики, танцю, мистецтв та ремесел, що проходить у Шотландії (м. Единбург):



Всім відомі і є улюбленими казки Шарля Перро. За мотивами чарівної історії французького казкаря «Спляча красуня» П. І. Чайковський створив чудовий балет. Автор писав музику до балету, подорожуючи Європою, побував у Парижі, Марселі, Тифлісі, Константинополі і повернувся додому вже з готовою роботою. Прем’єра «Сплячої красуні» відбулась у 1890 році і з того часу успішно ставиться на сценах багатьох країн, ставши справжнім світовим досягненням мистецтва:




Безсмертна трагедія Вільяма Шекспіра «Ромео и Джульетта» надихнула багатьох митців, зокрема композитора С. С. Прокоф’єва на створення у 1935 році однойменного балету, в якому трагедія двох закоханих отримала щасливий фінал. Але після критики кінцівка була змінена відповідно до трагедії Шекспіра і у 1938 році в чеському місті Брно відбулася прем’єра балету. Балет С. С. Прокоф’єва не сходить зі сцен світових та українських театрів. Зокрема, прем’єра «Ромео і Джульєтти» у постановці відомого українського хореографа Анатолія Шекери в листопаді 1971 року відбулася на сцені Київського оперного театру (тепер Національної опери України). У 1991 р. київську постановку балету «Ромео і Джульєтта» рішенням ЮНЕСКО в ювілейний рік Сергія Прокоф’єва визнано кращою інтерпретацією цього твору і нагороджено медаллю.

Фільм-балет «Ромео и Джульетта» С. С. Прокоф’єва, відзнятий у 1966 році. Постановка британського та шотландського хореографа Кеннета Мак Мілана у виконанні артистів лондонського Королівського балету. В головних ролях -Рудольф Нурієв та Марго Фонтейн:




Фільм-балет «Ромео и Джульетта» відзнятий на кіностудії «Мосфільм» у 1954 році. Постановка балетмейстера Л. Лавровського. В головній ролі - найвидатніша виконавиця ролі Джульєтти Галина Уланова:



Серед когорти видатних європейських митців не можна не згадати Миколу Віталійовича Лисенка - українського композитора, піаніста, диригента, педагога. Лисенко — автор опер «Різдвяна ніч» (1874), «Утоплена» (1885), «Наталка Полтавка» (1889), «Тарас Бульба» (1890), «Енеїда» (1910), дитячих опер «Коза-дереза» (1880), «Пан Коцький» (1891), «Зима і Весна, або Снігова Краля» (1892), оперети «Чорноморці», які стали основою українського національного оперного мистецтва. В постановках співали видатні митці сцени Марко Кропивницький, Іван Паторжинський, Панас Саксаганський, Дмитро Гнатюк, Анатолій Мокренко, Марія Заньковецька, Марія Литвиненко-Вольгемут, в честь якої нещодавно названо одну з вулиць нашого міста.

Телефільм-опера «Наталка Полтавка», відзнятий на Українській студії телевізійних фільмів у 1978 році, екранізація однойменної опери українського композитора Миколи Лисенка, написаної на сюжет п'єси «Наталка Полтавка» Івана Котляревського. Зйомки фільму відбувалися у Київському та Переяслав-Хмельницькому музеях народної архітектури і побуту:




М. В. Лисенко, створивши перші зразки жанру дитячої опери «Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима і весна, або Снігова Краля», заклав основи і зазначив шляхи формування музично-театрального мистецтва для дітей.

І наприкінці - «вишенька на торті» для найменших наших читачів. дитяча опера «Коза-дереза» за мотивом української народної казки у постановці Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка:




Отож, залишайтеся вдома і відзначайте День Європи у компанії найвидатніших європейських митців та насолоджуйтесь створеними їх талантом шедеврами.

Допис Світлани Козловської та  Лариси Надольної  ❤🕯


Коментарі