Вишиванка - символ України


21 травня - День вишиванки. Це свято відзначають в Україні щорічно, у третій четвер травня починаючи з 2006 року. Ідею проведення свята започаткувала тодішня студентка Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Леся Воронюк. Студенти даного вишу часто приходили на заняття в гарних вишитих сорочках. Тому з'явилася ідея вибрати один день і одягти національний одяг всім разом. Цю ідею підтримали викладачі університету. А далі ця акція стала поширюватися в різних регіонах, поки не стала народним всеукраїнським святом. 

З тих пір кожна свідома людина, долучається до цього свята, одягає вишиванку: на роботу, на навчання, на прогулянку. Мета цього свята- зберегти народні традиції, що сприяють єдності, культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. В цей день в вишах, коледжах, школах, ДНЗ проходять тематичні масові заходи (ярмарки, концерти, конкурси, виставки, флешмоби) і звичайно всі присутні одягають сорочку- вишиванку.

На жаль, в сучасних умовах, коли весь світ перебуває в умовах карантину та на самоізоляції, немає можливості долучитися до цього свята...
Сьогодні традиційна національна сорочка - вишиванка усюди: без неї не обходиться жодне народне, державне свято. Вона стала невід'ємним елементом гардеробу урядовців, бізнес-еліти, діячів від культури, мистецтва, освіти. В багатьох українців з'явилася ця річ, яка стала дуже популярною серед різних категорій населення.

Багато відомих українських дизайнерів - модельєрів розробляють сучасні зразки моделей етностилю. А взагалі - то першим "законодавцем" моди на українську сорочку - вишиванку був Іван Якович Франко, який ввів в тогочасну буденну моду поєднання вишиванки з піджаком.
Американський журнал "Vogue" назвав українську вишиванку модним одягом. Тому зарубіжні модельєри стали використовувати українські традиційні орнаменти і візерунти в оздобленні своїх виробів. Українське етнічне вбрання, яке так популярне в світі, успішно експортується за кордон.

Ще за часів Київської Русі першу школу вишивки (гаптування золотом та сріблом) започаткувала Анна Всеволодівна, сестра Володимира Мономаха в ХI столітті.

Кожний регіон України має свою унікальну техніку, орнаменти, кольори. Наша багата талантами подільська земля теж має свою особливу"родзинку". Знаменита на всю Україну, та й весь світ "клембівська вишиванка" завдячує своєю назвою села, що знаходиться в Ямпільському районі. Неповторна техніка виконання, цікаві орнаменти, які традиційно зберігаються століттями до цих пір викликають захоплення у фахівців, і користується стійким попитом не тільки в Україні, але й за її межами.
 
Нині українська вишиванка переживає нові часи відродження. Тепер носити вишиванку стало патріотично, і вона стала сучасним, модним елементом одягу.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі