Юрій Ярмиш - майстер авторської казки


Юрій Феодосійович Ярмиш є одним із знаних  майстрів авторської казки в Україні. Ім'я цього чудового письменника входить у когорту таких визнаних казкарів, як Н. Забіла, О. Іваненко, В. Нестайко, Б. Чалий, В. Рутківський. 
Народився Юрій Ярмиш 25 травня 1935 року в сім'ї вчителів у промисловому місті Кам'янське, що виросло на місці козачої Кам'янської січі. З дитинства йому запам'яталися широкі придніпровські степи, Дніпрові кручі, коли вони разом з батьком мандрували стежками запорізьких козаків. Будучи малим хлопчиком Юрій любив читати казки, слухав розповіді мами та бабусі. І відчув потребу висловитися, розповісти ровесникам дивовижні історії, які народжувалися в його уяві. Його казки - не ті, в яких усе солодке, правильне та бажане, про які говорять: "Усе закінчується, як у казці". Звичайно, що у казках письменника такого переважна більшість. Але є в них і солоне, і гірке, і прикре, і трагічне. Проте його твори ніколи не бувають злими, як не буває злою мудрість. 1960 року вийшла його перша збірка казок, яка називалася, як і перша його казка, "Вітрисько". За своє життя відомий письменник випустив у світ понад 60 книжок казок, притч, байок, серед яких: "Золотий кораблик", "Два майстри", "Чарівними стежками", "Великий мисливець", "Їжачок і Соловейко", "Солодкий марципан" та інші.


Приємні і радісні мандрівки сторінками книжок Юрія Ярмиша чекають на вас, любі діти, після завершення карантину у нашій бібліотеці.


Ярмиш Юрій Солодкий Марципан
Одного разу хлопчик Петрик потрапив до солодкої країни Марципанії.  Марципани там росли просто в полі, як помідори, а на городі ріс найсправжніший торт. Маленькі мешканці цієї країни мали солодкі імена та тільки й знали, що солодко їсти, довго спати та постійно вихваляти свого короля. Це були справжні нероби — їм навіть заборонялося грати, співати й танцювати! Марципанці давно забули смак хліба із сіллю і чистої води та були абсолютно впевнені, що одяг росте на деревах. Петрик доведе новим друзям, що життя не може бути тільки солодким — у ньому не обійтися без солоного, кислого та гіркого. Разом герої книги подалають низку випробувань і стануть по-справжньому щасливими.


Юрій Ярмиш Правдиві казки
У творах письменника — відчуття наших днів, його думки звернені до сучасників. У сюжетах казок — прагнення мрії, пошуку, потяг людей до безсмертя, краси, добра. Казки Юрія Ярмиша розраховані на дітей і їхніх батьків, адже пише він, як мовиться "на виріст".


Ю. Ярмиш, О. Пчілка Ведмежаткове сонечко. Казки
До цієї книжки ввійшли кращі казки відомих українських письменників Юрія Ярмиша і Олени Пчілки. їх твори вчать добру, вірності, сміливості, відкривають маленьким читачам змогу поринути у світ неймовірних пригод.


Ярмиш Юрій Їжачок та Соловейко
Одного разу маленьке Солов’ятко випало з гнізда!.. Раптом біля куща з’явилася хитра Лисиця і вже хотіла його схопити... Але сміливий Їжачок згорнувся калачиком і відважно захистив мале Солов’ятко. Про справжню самовідданну дружбу, про непрості випробовування оповідає ця чудова, глибока й зворушлива казка.


Онлайн версії дитячих книжок з малюнками українською мовою можна знайти тут: 


На цьому сайті можна читати казки для дітей, скачати казки у форматі .doc, слухати аудіоказки.

Коментарі