Хіба ти ворог своєму здоров'ю?


Таку фразу можна почути дуже часто від рідних, близьких, сторонніх людей в сенсі, якщо людина свідомо шкодить собі своїми діями. Мова йде про шкідливі звички, зокрема паління цигарок. Ця проблема вже стала глобальною, тому що, тютюнова епідемія щорічно забирає життя мільйонів. Щоб звернути увагу громадськості на цю проблему, світова спільнота з 2012 року за рішенням ВООЗ запровадила 31 травня як Всесвітній день без тютюну. Статистика жертв тютюнової залежності просто вражаюча: близько 6 млн. людей щороку помирають від цієї пагубної звички по всьому світі.
Паління тютюну завдає шкоди здоров'ю не тільки курцеві, але й оточуючим близьким людям, домашнім тваринам, які змушені перебувати поруч. Іноді активні курці тішать себе ілюзіями, щодо вживання "легких" цигарок, з ароматизаторами, хоча вміст шкідливих смол в них досить великий.
 
Зросла кількість курців серед підлітків, молоді. Це стало"модним явищем", своєрідною перепусткою в компанію підлітків. Найчастіше розпочинають рано палити підлітки сором'язливі, нерішуючі, яким важко комунікувати. Підлітки - дівчата часто вдаються до цигарки, щоб мати струнку фігуру, а натомість мають великі проблеми зі здоров'ям.

Скептики - курці заявляють, ну яка щкода буде викуреної цигарки? Але не слід забувати, що важливим компонентом тютюнового диму є нікотин... Саме він викликає тютюнову залежність.Часто курці як правило говорять про " заспокійливу дію цигарок" в разі стресової ситуації. А що відбувається насправді на думку фахівців? Натомість замість ефекту заспокоєння курець отримує навпаки збудженння нервової системи. Оманливе "розслаблення" людина отримує від самого процесу паління. Доведено, що нікотин викликає викид адреналіну, і звикання розвивається дуже швидко, тому потрібна нова порція нікотину. Той час, коли людина палить цигарку, відволікається від проблеми, і процес заспокоєння відбувається автоматично. Тому у курців поступово розвивається психологічна, тютюнова залежність. Фахівці радять знаходити інші аналоги заспокоєння: прогулянка на свіжому повітрі, чашка гарячого чаю, дихальні вправи принесуть більше користі для здоров'я, ніж випалена цигарка.
Проблема наскільки актуальна та важлива, що на державному рівні, було прийнято закон України від 2005 року № 2899-IV "Про заходи, щодо попередження вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".
 
Вибір звичайно - за вами! Обираємо здоров'я, чи шкідливу звичку паління та тютюнову залежність? Все - в ваших руках!
 
Нехай ваші легені, серце, мозок, нервова система будуть здоровими, вільними від цигаркового диму.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі