Подорож до Країни дитинства

  

Перший літній день 1 червня традиційно в Україні, так і в усьому світі - Міжнародний день захисту дітей. Цього року зазвичай свята не буде в зв'язку з проведенням карантинних обмежень, але про це свято слід нагадати. Діти - наше майбутнє, наші сподівання, майбутнє нашої держави. Тому піклування батьків, суспільства, держави - завжди були в пріоритеті. Бо від нас залежить становлення особистості кожної дитини, майбутнього громадянина. 

Щорічно в Україні стали відзначати це свято на державному рівні, починаючи з 1998 року. А у світі вперше почали відзначати з 1950 року у 51 країнах світу. 20 листопада 1959 року була ухвалена Декларація прав дитини, яка регламентує рівність прав дітей, незалежно від кольору шкіри, національності, матеріального стану. Ще один міжнародний офіційний документ, що регламентує рівність та права дітей в усьому світі - Конвенція ООН про права дитини, яка була прийнята 20 листопада 1989 року.
 
Права дітей закріплені в Законах України :" Про охорону дитинства", прийнятий Верховною радою 2001 року, Закон " Про державну допомогу сім'ям з дітьми" 1992 року та в новій редакції 2018 року.
 
Турбота держави про майбутніх громадян починається з моменту народження - обов'язкові соціальні виплати, допомоги при народженні дитини. Враховуються всі вразливі категорії: багатодітні, малозабезпечені, діти з інвалідністю, діти - сироти, діти внутрішньо переміщених осіб. Матеріальна підтримка з боку держави здійснюється і під час карантинних обмежень.
Дитинство - прекрасна, незабутня, щаслива пора! Але не слід забувати про той факт, що на Сході нашої країни палає війна, бойові дії відбуваються поблизу населених пунктів... Що можна сказати про втрачене дитинство цих дітей, які на власні очі бачать руїни будинків, шкіл, лікарень, чують розриви снарядів та мін? Які мрії цих дітей? Звичайно - за чисте, безхмарне небо, без гулу гармат...
 
Споконвічні цінності, які сповідує український народ - діти, родина, мир та спокій на своїй землі, в усьому світі.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі