Браїлівські мотиви


7 травня виповнюється 180 років від дня народження відомого на весь світ композитора, диригента, педагога Петра Ілліча Чайковського. В творчості композитора є "Браїлівський період"творчості. А саме знайомство з відомою меценаткою, вдовою залізничного магната Карла фон Мекка - Надією Філаретівною фон Мекк (Фраловською). Чи було це коханням, невідомо. 13 років листування, без жодної зустрічі - така була вимога баронеси фон Мекк. 

Суттєва фінансова підтримка була дуже необхідна композиторові для реалізації творчості. Сучасники стверджували, що без матеріальної допомоги меценатки не було б генія Петра Ілліча Чайковського! Історики прослідкували родовід П. І. Чайковського, і виявили той факт, що прадід композитора Федір Опанасович Чайка був родом з Полтавщини, з-під Кременчука. А дід композитора Петро, навчався в Києво- Могилянській академії, і вже потім отримав прізвище - Чайковський.

Впродовж двох років Петро Ілліч Чайковський періодично проживав у маєтку Надії Філаретівни, милувався чудовими подільськими пейзажами. В цей період творчості перебування в Браїлові ознаменував створенням композитором музичних творів : п'єса для скрипки та фортепіано "Спогади про пам'ятні місця"(Браїлів); створив романси: "Серед галасливого балу", "То було ранньою весною","Серенада Дон Жуана", закінчив оперу "Орлеанська діва". У 1890 році був надісланий останній лист- прощання Надії Філаретівни до Петра Ілліча. В ньому вона сповіщала про власне фінансове скрутне становище, і про неможливість підтримувати композитора матеріально... Через три роки Чайковський захворів на холеру, і помер у віці 53 роки в будинку рідного брата. Надія Філаретівна залишилася вірною собі, вона не була присутня на похороні друга. Невдовзі через два місяці після смерті Чайковського, вона померла в Ніцці від прогресуючого туберкульозу...

Музичний спадок П. І. Чайковського налічує: 10 опер, 3 балети, 104 романси, 7 симфоній, багато інструментальних п'єс. Своєму "сердечному другу" Надії Філаретівні композитор присвятив 4 - ту симфонію. Побудований ще в 60-х роках ХIХ століття маєток у Браїлові, був зруйнований під час Другої світової війни, і вже потім відбудований.

Слід зауважити, що маєток баронеси фон Мекк, як архітектурна спадщина входить до переліку "Сім чудес Вінниччини" ("Браїлівська скарбниця"). Мальовничий подільський колорит до цього часу приваблює численних туристів, поціновувачів класичної музики, часто в залі музею звучать твори великого композитора.

У місті Вінниці щорічно проходить Міжнародний фестиваль ім. П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі