І пам'ять вічно жива!


8-9 травня вся світова спільнота відзначає День пам'яті та примирення (пам'яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами - учасницями Другої світової війни). А ще це пам'ятний день - 75-та річниця капітуляції нацистської Німеччини. Масштаби людських втрат в цій страшній війні були колосальні! Не було прецедентів до цього часу!
Вперше світ здригнувся від ядерного вибуху в Хіросімі та Нагасакі. Страшне слово Холокост прокотилося країнами Європи. Вперше всі дізналися про страшні звірства в концтаборах, про трагедію в Бабиному Яру поблизу Києва, Янівському концтаборі у Львові... Кількість загиблих в Україні під час Холокосту становить - 1,5 млн. чоловік.
 
Територія України з родючими грунтами, розвинутою інфраструктурою опинилися в епіцентрі бойових дій. Розпочалася окупація, яка тривала більше трьох з половиною років.
На боротьбу з ворогами стали всі : від дітей до дорослих, всі, хто вмів тримати зброю. Цивільне населення вступало до лав партизанських загонів, працювали в підпіллі, проводили диверсійну роботу, брали участь в русі Опору за кордоном.
 
Людські втрати громадян України складають близько 14 млн осіб. До початку війни населення в Українській республіці складало - близько 41,7 млн. чоловік, а на 1945 рік - вже 27 млн. чоловік.
Продовжуючи говорити мовою цифр, то тут невтішна статистика з матеріальних втрат, які понесла економіка. Частково або повністю було зруйновано 714 міст та селищ міського типу; 28 тис сіл; 16,15 тис. промислових підприємств; 2 млн будинків; 1тис. 916 залізниячних станцій; 27 тис. 725 колгоспів; 18 тис лікарень, поліклінік; 33 тис. шкіл та інших учбових закладів; 19 тис. 200 бібліотек. Значних втрат зазнало сільське господарство: 7,6 млн голів великого рогатої худоби окупанти вивезли з території України в Німеччину.
 
10 млн. мешканців в Україні залишилися без даху над головою... 550 кращих промислових підприємств було евакуйовано, і які так і не повернулися ...
Війна - це людські втрати, це страждання...

І як не прикро, але сьогодні Україна перебуває в стані війни. І знову внаслідок бойових дій на Сході нашої країни гине цивільне населення, військові, які захищають наші кордони, завдається шкода інфраструктурі. Знову з'явився термін "діти війни". Цим дітям не потрібно розповідати, як лунають постріли від снарядів.
Сучасним підліткам важко уявити всі жахіття війни, які пройшли їх ровесники в ті грізні роки. Про Другу світову війну написано багато художніх творів, історичних досліджень, знято багато фільмів. І з року в рік, ми відкриваємо все нові сторінки історії, новий погляд на події Другої світової війни.
Мирного, безхмарного неба всім людям, на всіх континентах!

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі