Людина, що ввійшла в легенду


29 червня виповнюється 120 років від дня народження Антуана де Сент - Екзюпері. Знаменитий французький письменник, авіатор знайомий пересічному читачеві, як автор відомих творів "Маленький принц", "Планета людей". Його творами однаково захоплюються, як діти, так і дорослі. Останній його роман "Цитадель" був виданий вже після смерті автора.
Доля відпустила йому лише 44 роки...29 червня 1900 року в місті Ліоні в багатодітній, зубожілій, дворянській родині народився майбутній письменник. Він був третьою дитиною з п'яти. Глава сімейства помер, коли Антуану було 4 роки. Інтелігентна мати всім дітям прищепила любов до книги, до знань. Навчався в християнській школі в Ліоні, а пізніше в католицькому пансіоні в Швейцарії. У 1917 році Антуан вступив на факультет архітектури в Паризьку Школу витончених мистецтв. По її закінченні готувався вступити до військово - морського ліцею. Але не судилося... З 12 - літнього віку Антуан марив авіацією. Після призову до лав армії закінчив курси пілотажу, і став членом авіаційного полку в Страсбурзі. Отримав посвідчення цивільного пілота, а пізніше і кваліфікацію військового. Навчаючись на офіцерських курсах, і отримавши звання лейтенанта, служив у військовій частині. У 1923 році під час невдалого польоту, Екзюпері отримав травму голови. і був змушений залишити авіацію. Антуан оселився в Парижі, став займатися літературною діяльністю. Але успіх не приходив. Щоб заробляти собі на життя був змушений продавати авто, працював на черепичному заводі, і навіть торгував книгами. Пізніше працював на поштових авіалініях, був пілотом - випробовувачем. Життя письменника було постійно пов'язане з екстримом: пережив близько 15 аварій літака... І завжди дивом виживав... Доля постійно випробовувала його на міцність.

Перша літературна спроба Екзюпері - казка "Одісея циліндра", була написана у віці 14 років, і отримала перше місце. Далі був написаний твір "Пілот".

Особисте щастя Антуан знайшов у 31 рік з молодою вдовою Консуело Сунсін, яку він обожнював. Образ Троянди Екзюпері списав з дружини.

З початком Другої світової війни Екзюпері записався добровольцем у військово - повітряні сили Франції. Здійснив багато бойових та розвідувальних польотів. В одному з таких бойових вильотів у 1944 році пілот загинув...

Через багато років після трагедії один з німецьких пілотів признався, що якби знав, що за штурвалом літака сидів Антуан де Сент- Екзюпері, то не стріляв би в нього...
В 2000 році були знайдені уламки літака на морському дні. Був нагороджений Орденом Почесного легіону.

Пройдуть роки, виростуть нові покоління, які будуть читати твори Антуана де Сент- Екзюпері.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі