Ой на Івана, Ой на Купала...


Традиційно 7 липня в Україні щорічно відзначають народне свято Івана Купала. Формат свята проходить ідентично в кожному регіоні України: традиційне плетіння вінків з польових квітів, пускання вінків у воду, танці навколо багаття, обряд стрибання через багаття молоді. Все це дійство супроводжується народними танцями, обрядовими піснями, обливанням водою. Веселе свято має давнє язичницьке, слов'янське походження...Християнське свято - народження Іоанна Хрестителя теж припадає на 7 липня.

Головні атрибути свята - Купайло та Марена. Його виготовляють з вербових гілок, прикрашаючи польовими квітами. Пущений на воду вінок для молодих дівчат є передбаченням подальшої долі.
Красива легенда про квітку папороті, яка зацвітає вночі з 6 липня на 7 липня побутує в традиціях святкування. А обряд вогнем та водою є процес очищення. Вперше про божество Купало згадується в літописі ще в XVII столітті. Подібні традиції святкування з обрядовістю проходять у Білорусії, Росії.

Дане свято Івана Купала характеризується колоритними відмінностями, іншими назвами, які побутують в традиціях народів Европи:
  • У латвійців ("Ligo"), або Янів день. Припадає він на честь літнього сонцестояння.
  • Литовці теж мають подібне свято, яке носить назву Іванів день, або "Йонинес", "Расос".
  • Естонці своє свято літнього сонцестояння називають на свій лад - "Яані пяев" (Іванів день), це ще "Свято м'яса та пива", бо традиційно смажать шашлики, та запивають пивом.
  • В Фінляндії, як не дивно теж святкують Івана Купала, але свято має назву "Юханнус". Традиції - подібні - розпалювання багаття, відвідання сауни, купання у відкритих водоймах. Відзначають свято між 20-26 червнем.
  • Болгари День Івана Купала називають "Єневдень", який відзначають 24 червня.
  • Поляки своє свято літнього сонцестояння називають "Вянки"(вінки). Збереглася язичницька традиція - опускання вінків з польових квітів на воду.
  • Чехи купальську ніч називають "Святоянською" на честь Іоанна Хрестителя. Дата святкування 23/24 червня. Атрибутика свята подібна- плетіння вінків з лікарських рослин, розпалювання багаття, народні гуляння.
Як бачимо народне свято Івана Купала, яке має язичницьке коріння, а також християнські традиції - інтернаціональне, має подібні елементи обрядовості. Раніше воно відзначалося в ніч з 22/23 червня, в самий довгий день в році. З переходом на григоріанський календар, тепер святкування відбувається в ніч з 6 /7 липня.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі