Гаррі Поттер - улюбленець мільйонів дітлахів


Кожна історична доба має своїх улюблених літературних героїв. На сьогоднішній день у світі літератури по праву улюбленим літературним персонажем дітей, дорослих є Гаррі Поттер. Чим саме завоював прихильність мільйонів читачів цей звичайний з першого погляду хлопчик в окулярах? Дітям в усі часи подобалися різні пригоди, чудеса, розповіді про своїх однолітків. А якщо ці сюжети переплітаються ще і з магічними діями, перетвореннями... Ідею створення постаті літературного героя Гаррі Поттера належить нашій сучасниці з Великобританії Джоан Роулінг. За фахом Джоан Роулінг - вчитель французької мови та літератури. Проста секретарка з матеріальними та сімейними проблемами ніяк не планувала, що з виходом серії книг про Гаррі Поттера стане відомим автором, отримає низку нагород та стане... мільйонеркою.
У 1997 році вийшов з друку перший роман "Гаррі Поттер і філософський камінь". Далі було продовження серії пригод про Гаррі Поттера. Книги були перекладені 73 мовами світу, була екранізація 9 фільмів. Шалена популярність книг, екранізація фільмів була неоднозначно сприйняті суспільством. Євангелістські громади обурювалися, вважали, що наявність магії, окультизму, сатанізму "це - мерзота, несумісна з християнством..." В школах США (Флорида, Техас, Алабама, Каліфорнія) були проведені заборонні заходи на купівлю книг в бібліотеках, в інших штатах - взагалі було публічне спалення книг Джоан Роулінг. Але не зважаючи на всі обставини, серія пригод про Гаррі Поттера ширилася світом, континентами. З'явився новий термін "Поттеріана". Шанувальники творчості Джоан Роулінг стали об'єднуватися в фан - клуби, онлайн - клуби "Магічний світ".

Українські читачі теж мають свій фан - клуб книг та фільмів "Гаррі Поттер", де постійно обмінюються враженнями від прочитаного та перегляду нової серії пригод про Гаррі Поттера. Підвищеним попитом серед дітей користуються різноманітні комп'ютерні ігри за творами Джоан Роулінг, є великий вибір іграшкової продукції, сувенірів, різноманіття шоколадних виробів. Але найвищим досягненням літературних вподобань є всесвітньовідомий музей Гаррі Поттера в Лондоні. 

Секрет популярності літературного персонажа не в наявності магічних ритуалів, та перетворень, а у вмінні героя боротися зі злом у світі, переборювати зло в собі... Це - головний лейтмотив книг, фільмів про Гаррі Поттера. В реальному житті в США (штат Флорида) проживає 70-річний чоловік з ідентичним ім'ям - Гаррі Поттер.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі