Вони теж потребують на турботу


15 серпня 2020 року - Міжнародний день безпритульних тварин. Відзначають цей день починаючи з 1992 року (третя субота місяця) за підтримки та ініціативи Міжнародного товариства прав тварин, зоозахисних організацій більше як у 150 країнах світу. Мета проведення - привернути увагу громадськості, запобігти неконтрольованого поповненню лав безпритульних котів та собак, до проблем, які переживають "чотирилапі безхатченки ". Дана проблема характерна для всіх країн, на всіх континентах.
Як правило, поповнюють ряди безпритульних - загублені тварини, які колись були домашніми. Часто в ряди безпритульних потрапляють ті тварини, господарі, яких в силу обставин (смерть, хвороба, переїзд до іншого міста, країни, або просто господарям набридає "жива іграшка", і вони потрапляють на вулицю... Що чекає цих бідних тварин? Суворі реалії вуличного життя: постійний голод, холод, хвороби, травми, бо дуже часто вони потрапляють під колеса автівок, а ще тварини потерпають від жорстокого поводження з боку людей, дітей. Поступово ці тварини самі стають загрозою для людей (інфекційні хвороби, паразити, укуси, трапляються випадки хвороби на сказ).

Гуманніше звичайно - це утримувати беззахисних тварин в притулках, проводити стерилізацію. В цей день проходять акції, спонсорські допомоги притулкам для тварин, завдяки зусиллям волонтерів вдається прилаштувати покинутих тваринок, знайти люблячих господарів.

В соціальних мережах небайдужі люди опікуються долею маленьких "безхатьків". Волонтери збирають кошти на лікування, стерилізацію, купівлю харчів, оприлюднюють факти жорстокого поводження з тваринами, підшукують дбайливих господарів. Ці факти красномовно свідчать про те, що члени суспільства стають свідомими, допомають тваринам, які потрапили в скрутні умови життя.

Здавна коти, собаки, вважаються домашніми тваринами, тобто поряд має бути господар, який піклується про них, а вони в свою чергу безкорисливо віддають свою любов, прихильність господареві. Їх відданість, на відміну від людей - незрадлива.

В повсякденному житті, літературі є багато прикладів, героїчної самовідданої любові тварин до людини, траплялися випадки, коли тварини рятували життя своїм власникам. Згадаймо - Хатико, Болто, Білий Бім, Чорне Вухо...

Бродячі тварини, які вже вдосталь зазнали кривд в цьому нелегкому світі виживання, завжди будуть вдячні своїм новим господарям, і оцінять добре ставлення до них, взамін господарі отримають частину їх любові, позитиву...

Як свідчить практика, жодна людина, яка прихистила безпритульну тварину, не пожалкувала про свій вибір. Це дуже гарний приклад для виховання дітей, адже дитина ніколи не образить тварину, а навпаки допоможе безпритульній тварині - нагодує, захистить від небезпеки. Особливо потерпають на вулиці маленькі песики та кошенята. На допомогу їм завжди приходять волонтери, які розміщують малят в безпечне місце, підгодовують, лікують... Подібну картину можна побачити поблизу багатоповерхівок, де небайдужі громадяни систематично за будь-якої пори року годують багаточисельну ораву песиків та кошенят. Безпритульні змушені шукати їжу поблизу сміттєвих контейнерів, де знаходяться залишки їжі. Постійна боротьба за "життя", ось таке воно невеселе життя "чотирилапих безхатьків".

Але є виключення з правил, коли їх життя перетворюється на справжнє диво!

А дива трапляються в нашому житті! Як приклад, історія кота Томбо з турецького міста Ізмір, який знайшов прихисток ... в школі. Спочатку його діти підгодовували, вчителі не заперечували проти спілкування дітей та кошеняти. А потім кіт став "відвідувати" уроки, вів себе дуже чемно, уважно слухав, сидів на парті. І коли для кота знайшли прийомну родину, він не зміг адаптуватися, відмовлявся від їжі. Потім його повернули до школи.

Інша історія оповідає про кота, який прийшов до ... бібліотеки. Тут він зустрів добрих людей в особі працівників Дунаєвецької районної бібліотеки (Хмельницька область) (відділ компектування та обробки літератури). Тепер кіт - книголюб постійно п'ять днів на тиждень "ходить на роботу", дуже любить сидіти поблизу нових книг. Де він мешкає, ніхто не знає.

Ще одна історія безпритульного кота Семена, якого знайшли волонтери, вилікували і працевлаштували до Дніпровського історичного музею, в якості охоронця. В його обов'язок входить оберігати експонати від мишей.

На Сході нашої країни в зоні проведення бойових дій до добровольців батальйону "Торнадо" прибився безпритульний пес "Хан", який став справжнім другом. Ціною власного життя Хан кинувся на міну, тим самим врятував життя п'ятьом бійцям. Військові вшанували подвиг відважного собаки.

Перш, ніж завести собі чотирилапого друга, подумайте, може він вже сидить самотньо на зупинці заглядаючи кожному перехожому у вічі, або очікує вас у притулку, в сквері, біля під'їзду? Відкрийте своє серце, подаруйте тепло, захист знедоленій тварині, яка подарує вам вірність, любов, ласку, і ніколи не зрадить вас ні за будь - яких обставин! Цій якості нам людям треба повчитися у "братів наших менших".

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі