Портретні натюрморти Джузеппе Арчімбольдо


Літо - пора врожаю овочів, фруктів, ягід. Про корисні властивості вітамінів, які знаходяться в фруктах, овочах не потрібно нікого переконувати. А як перетворити ці продукти на "витвори мистецтва"? Лише художникам, які пишуть натюрморти вдалося це зробити.
Сьогодні мова піде про незвичайні портрети, виконані зображення з ягід, фруктів, овочів, квітів, риб, птахів, звірів... Автор цих диковинних портретів - Джузеппе Арчімбольдо, італійський живописець ХVI століття, картини, якого і нині не перестають дивувати шанувальників живопису своєю незвичною манерою виконання. Багато сучасних художників пробували імітувати його стиль.

Джузеппе Арчімбольдо народився в родині художника, був придворним портретистом, розписував вітражі, був автором - розробником карнавальних костюмів, декорував картини для турнірів, урочистостей, які були поширені на той час при дворі у Габсбургів.

Сучасники відзначають сильну ерудицію Джузеппе Арчімбольдо. Ця якість допомагала бути "головним експертом" при придбанні картин, антикваріату за кордоном для імператорської родини. Імператор Максиміліан щедро оплачував працю Арчімбольдо, надав Джузеппе титул дворянина. До самого похилого віку Арчімбольдо був на службі у імператорів, майже (30 років), отримував постійну винагороду. Помер у віці 66 років від хвороби нирок, похований у Мілані.

І донині твори, створені Арчімбольдо мають широке визнання, виставляються експозиції у відомих галереях та музеях світу. Власне неординарне бачення сюжету майбутніх картин дозволило майстру створювати картини - перевертні. Окрім заняттям живописом Джузеппе Арчімбольдо приписують авторство в винаході... гідравлічних машин, він вдосконалив музичний інструмент лютню, створив кольоровий клавікорд (прообраз сучасної світломузики).

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі