Дівчина з легенди


Всім добре відома постать талановитої української народної співачки, піснярки з Полтави - Марусі Чурай. Відома вона ще й завдяки поетесі Ліні Костенко, яка у 1979 році видала історичний роман у віршах "Маруся Чурай". За історичними джерелами в цьому році виповнюється 395 років від народження Марусі Чурай. Чим же прославилася ця вродлива полтавська дівчина з простої родини? По- перше - вона володіла чудовим вокалом, була автором більше 20 українських пісень, які є популярними і донині. По - друге драматичними подіями з власного життя. Історичні події розгортаються в XVII столітті на тлі національно- визвольної боротьби під керівництвом Богдана Хмельницького. Тема нерозділеного кохання - дуже поширена в побуті. Так трапилося і в житті Марусі Чурай. 

Її обранець - безхарактерний та слабовольний коханий Гриць послухав власну матір, і одружився з дівчиною з заможної родини, а не з Марусею, яка кохала його, більше за життя. Віддано Марусю кохав шляхетний козак Іван Іскра, але дівчина не відповідала йому взаємністю... Іван вирушає в похід боронити рідну землю. І одного разу вражене самолюбство Марусі Чурай, сильна образа на вибір коханого доводять її до затьмарення розуму: вона вирішує себе отруїти. У баби знахарки придбала зілля, зварила отраву. За фатальним збігом обставин до неї прийшов її коханий Гриць, який і випадково випив отруту, призначеній їй, але було пізно... На суді всі родичі звинувачували Марусю в навмисному отруєнні Гриця. А вона тільки мовчала... Далі - суд, вирок, і ймовірна страта... Дізнавшись про вирок, Іван Іскра звертається до гетьмана Богдана Хмельницького, з проханням скасувати вирок Марусі, в память про героїчні подвиги її батька - відважного козака Гордія, який був страчений поляками. Вирок був скасований. Іван Іскра признається Марусі в коханні, і просить її руки, але дівчина йому відмовляє... Іван знову йде на війну.

Маруся, щоб залікувати зранену душу, вирушає на прощу до Києва. В дорозі вона знайомиться з мандрівним дяком, тепер вони подорожують разом, повсюди видно страшні картини згарищ, руїни, бо йде війна. Маруся повертається додому: живе самотньо, не приймаючи нічиєї допомоги, хворіє. Ворог підходить до стін рідної Полтави, йде облога міста. Приходить весна, облогу - знято. Маруся - приречена, хвора на сухоти (туберкульоз). Настають її останні хвилини життя... і вона чує спів козацького війська, які виконують її власні пісні.

До колоритної особистості Марусі Чурай зверталися багато українських, російських письменників. Написано багато поетичних поем, п'єс, повістей, романів, поставлено художні фільми, театральні постановки в українських театрах. У місті Полтава легендарній землячці Марусі Чурай було поставлено пам'ятник у 2006 році.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі