Найкрасивіші місця на Землі

Схил Койот Бют, кордон штатів Арізона і Юта, США

Сьогодні в рамках клубу "Гармонія" ми помандруємо живописними куточками нашої планети.

Дугоподібна западина під назвою Хвиля розташована на одному із схилів Каньйону Вермильйона. Одне з найбільш приголомшливих місць на планеті утворилося в результаті ерозії червоного пісковика. Плід спільної праці двох природних архітекторів – води і вітру може посперечатися за красою з кращими творіннями людини. Кількість користувачів цього унікального геологічного феномена, який почав формуватися більше 200 млн років тому.

Прейкестолен або Прекестолен («Кафедра Проповідника»), яка вдавнину називалася «Hyvlatonnå» («Лезо теслярського рубанка»). Це масивна скеля висотою 604 метри над Люсе-фіордом, навпроти плато К'єраг (Kjerag), Форсан (Forsand), Рюфюльке, Норвегія. Вершина скелі має розміри 25 на 25 метрів (82 на 82 фути), майже плоска та є відомою туристичною пам'яткою в Норвегії.

У районі мису Скинарі (Греція) туристи можуть помилуватися перлиною колекції — Блакитними печерами, які були відкриті в 1897 році. Води в нім кристально чисті, завдяки чому можна з легкістю розглянути кожен камінчик на дні. Незвичайні кам’яні арки - нерукотворне диво, створене морськими хвилями.

Скафтафетль - національний парк в Ісландії загальною поверхнею 4 807 км², заснований у 1967 році. Найбільший національний парк в Європі та популярний туристичний об'єкт. Парк обіймає вулкан Скафтафетль та піскові рівнини Скейдараурсандур (які раніше складали первинний національний парк Скафтафетль) дві третини льодовика Ватнайокутль та вулканічну зону Лакі.

Плитвицькі озера - національний парк у Хорватії, розташований у центральній частині країни, в Ліцько-Сенській (90,7%) і Карловацькій жупаніях (9,3%). Води річки Корана, що протікають крізь вапняк, за тисячі років нанесли бар'єри травертина, утворивши природні греблі, які в свою чергу створили ряд мальовничих озер, водоспадів і печер.

В центральному Китаї, на величезній території, розкинулася прекрасна долина - заповідник Цзючжайгоу, на півночі провінції Сичуань, ім'я якої в перекладі означає «Долина дев'яти сіл». Проте зараз з дев'яти, тільки в семи проживає місцеве населення. Місцевість протягом століть була населена тибетцями і представниками народів цян. Національний парк оголошено Юнеско світовою спадщиною в 1992 році і світовим біосферним заповідником в 1997 році. Безліч озер простягаються по всьому парку, вони дуже вразливі, утворені в результаті накопичення уламків скель, скріплених карбонатними відкладами, придбали оригінальні форми. Вода в озерах має великий вміст карбонату кальцію, що є причиною чистоти і прозорості води, Неозброєним оком можна побачити донні відкладення в неглибоких озерах, Самої унікальною особливістю є колір озер, вони переливаються зеленими, синіми і блакитними квітами, кожне озеро має свій неповторний колір.

Мармурові печери в Чилі - групи карстових печер в Чилі, на березі озера Буенос-Айрес, біля аргентинсько-чилійського кордону. Найвідомішими із них є Мармурова каплиця і Мармуровий собор. Синьо-сірі печери, утворені ерозією мармуру водою. Вік печер більше 6000 років. Печери знаходяться в області, яка є найбільшим у світі ліжком мармуру. Найближче велике місто та туристичний район віддалений на 320 миль Койяік.

Великий Каньйон Ґренландії - найдовший каньйон на Землі, розташований під льодом Ґренландії. Європейські та американські вчені виявили під крижаним щитом Гренландії величезну ущелину, довжина котрої є 750 кілометрів, глибина - близько 800 метрів, ширина - близько 10 кілометрів. Це робить його найдовшим каньйоном на Землі, у двічі довшим ніж Великий каньйон у США. Каньйон з'явився до льодовикового щита і міг значно вплинути на його формування, вважають науковці. Він був руслом великої річки. Тала вода льоду досі тече коньйоном у Північний Льодовитий океан. Дослідження рельєфу острова дозволить краще спрогнозувати сучасну поведінку льодовика Гренландії, бо його танення має значення для клімату планети. Крім того, вода та крига, що рухалися каньйоном, залишили сліди на морському дні поблизу острова. Раніше вчені вважали, що ці канали промила морська вода.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі