Автор безсмертних комедій


29 вересня виповнюється 175 років від дня народження українського драматурга, корифея українського побутового театру - Івана Карпенка-Карого (Тобілевича). Майбутній письменник народився 29 вересня 1845 року в селі Арсенівка Бобринецького повіту Херсонської губернії (нині - Новомиргородський район Кіровоградської області).
В родині, яка подарувала світові з шести дітей, чотирьох відомих театральних діячів: сестра Марія Тобілевич - в подальшому (Марія Садовська - Барілотті) - українська співачка, драматична актриса; брат- Микола Тобілевич (Микола Садовський) український актор та режисер; брат Панас Тобілевич (Панас Саксаганський) - видатний режисер, актор, і власне сам Іван Тобілевич( Іван Карпенко - Карий).

Любов до читання, до театру в родині Тобілевичів було успадковано від матері, колишньої кріпачки, Євдокії Зіновіївни Садовської, яка працювала у пана Золотницького, об'їздила багато міст, супроводжувала панську родину в театрах, знала напам'ять всю п'єсу "Наталка - Полтавка". Батько - Карпо Тобілевич за походженням був збіднілим шляхтичем, працював управителем в поміщика.

Іван Тобілевич до 14 - літнього віку навчався в гімназії, потім батьки забрали його працювати до канцелярії урядовцем. Реалії тодішнього життя провінційного містечка були не для ерудованого юнака (пиятика, гра в карти, хабарництво), і він утікає додому.

Але мрії про театр не полишають юного Івана Тобілевича. Потім - життя у Єлисаветграді, служба в поліції секретарем. Тобілевич відвідує всі гастрольні вистави. Згодом його було звільнено з поліції.

Міцна дружба та спільна пристрасть до театру поєднувала Марка Кропивницького та Івана Тобілевича. Пізніше вони створили аматорський гурток, де грали "Назара Стодолю" Тараса Шевченка.Згодом Іван Тобілевич своїх власних дітей назве Назаром та Галею. Перше дебютне оповідання мало назву"Новобранець". Далі почав писати драми, причому дуже швидко. Його героями ставали цілком реальні люди, автор описував події, які відбувалися в родині, близькому оточенні. Часто драматург любив грати в театрі своїх героїв - Борулю, Калитку, навіть майстерно виконував жіночі ролі.

У віці 25 років одружився з Надією Карлівною Тарковською. В родині було 3 дітей. Через 11 років помирає дружина та донька Галина. Дружині у спадок дісталася земля під Єлисаветградом, побудована садиба увійде в історію, як "хутір Надії". Пізніше другою дружиною Тобілевича стала хористка Софія Дідковська, в родині народилося ще 2 дітей. Тобілевич працював у театральних трупах Михайла Старицького, брата Панаса Саксаганського. І лише у 1900-1904рр. створив власну театральну трупу. Здоров'я було підірване, лікувався в Берліні, де і помер у віці 61 рік від раку селезінки та печінки.

За двадцять років творчої діяльності Іван Карпенко - Карий написав 18 різножанрових драм. Залишається загадкою, чому жоден з родини не прославив прізвище Тобілевич, а всі члени родини майстерно творили під різними псевдонімами. Карпенко - Карий (складова від імені батька Карпа, та улюбленого героя з "Назара Стодолі" - Гната Карого).

І до цього часу на українських театральних сценах з успіхом проходять постановки за п'єсами Івана Карпенко - Карого. Драматичні твори Івана Карпенка - Карого вивчаються в рамках шкільної програми з української літератури.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі