Славний гетьман війська Запорожського


В ці святкові дні, вся громадськість віддає шану нашим предкам - славному війську запорожському, мужнім захисникам України, які зі зброєю у руках боронять мирні рубежі нашої країни, і в цьому контексті неможливо не згадати славетного гетьмана Богдана Хмельницького. Саме його мудрому політичному керівництву, дипломатії, військовому хисту вдалося зберегти незалежність, відстояти свободу від численних орд завойовників, загарбників, рідну землю.
Народився майбутній гетьман на хуторі Суботів під Чигирином 27 грудня 1595 року. Його батько - Михайло служив при дворі заможного польського пана Даниловича. Богдан (Зіновій) Хмельницький був єдиним сином. Але тодішні часи були непевні: українці страждали від постійних набігів татар; села, містечка була спустошені, ниви спалені... Отримавши домашню освіту, спочатку навчався в одній з братських шкіл, потім - навчання у Львові в єзуїтській гімназії. Добре організована система освіти дала можливість Хмельницькому вивчити латинь, судочинство, діловодство. За 5 років навчання він опанував кілька мов, знайшов добрих друзів, серед яких був Петро Могила.

Молодого Богдана не влаштовував цивільний фах судочинця, йому кортіло отримати війські знання, тому він пішов на Січ, опановувати військову справу, набиратися досвіду. Освіченого юнака запримітив Петро Конашевич - Сагайдачний, який приятелював з батьком Богдана Михайлом. Саме він взяв в похід Богдана, щоб загартувати в боях юного воїна.

На час виходу на політичну арену Хмельницького, український народ терпів від гніту польської шляхти, татар, турок, які поневолювали народ, спустошували землі, забирали в рабство населення, потерпали від політики примусового окатоличування українців.

Волелюбні українці утікали з сіл, чинили опір, створювали загони самооборони. Поступово стали вибухати стихійні повстання. Набувши певного військового досвіду, саме Богдану (Зіновію) Хмельницькому випала унікальна нагода очолити визвольну боротьбу. Розпочалася кровопролитна національно - визвольна війна українського народу (1648-1657рр.) проти Речі Посполитої. Завдяки Богдану Хмельницькому було засновано регулярне військо Запорозьке, козацьку державу- Гетьманщину.

Хмельницький проявив талант політичного діяча, дипломата. Завдяки його дипломатичній гнучкості було укладено договори зі Швецією, Московською, Османською державами.

З початком війни Богдан Хмельницький сформулював ідею незалежної Української держави. Завдяки його ініціативі була проведена державна реформа в Україні: запроваджено полковосотенний адміністративний устрій, було створено регулярне військо, упорядковано податкову систему, судочинство, дипломатію.

1654 року було укладено - Переяславську угоду, за якою Україна увійшла до складу Московської держави на основі конфедерації. Але не всі з військової верхівки, духовенства сприйняли ці умови. Бажаючи вийти з - під влади Московії та Речі Посполитою, Хмельницький укладає договір зі шведським королем Карлом Х та семиградським князем Юрієм Ракочі про переділ Польщі. Поляки попередили російський уряд про наміри Хмельницького. Завдяки політичним "хитросплетінням", російський уряд підписав договір з Польщею, і фактично зрадив переяславські домовленності.

На той час Богдан Хмельницький тяжко захворів, у нього стався інсульт, він втратив здатність розмовляти. У віці 62 роки гетьман Хмельницький помирає, був похований в Суботові в Іллінській церкві, яку сам і збудував. Наступником гетьмана стає малолітній син Богдана - Юрій.

Відносно особистого життя гетьмана: відомо, що він був одружений тричі, мав двох синів та чотирьох доньок.

З (1943-2019) рр. м. Переяслав отримало назву Переяслав - Хмельницький, а з 2000 р. повернуло собі знову назву Переяслав. Місто Проскурів було перейменовано в Хмельницький у 1954 році. Серед відомих пам'ятників великому гетьману в м. Києві, знаменитий вершник на коні. Подібні постаменти є в Чигирині, Хмельницькому, Чернігові, Черкасах, Запоріжжі, Суботові. У м Чигирині діє музей Б. Хмельницького. Велика кількість вулиць, проспектів названо ім'ям гетьмана Хмельницького. За видатні заслуги у захисту суверенітету та цілісності, безпеки України заснований орден Богдана Хмельницького.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі