Вікінг української поезії


Цього року в жовтні виповнюється 125 років від дня народження Майка Йогансена - (Михайла Гервасійовича Йогансена), українського поета, письменника, перекладача, лінгвіста. Його творчість припала на грізні 20 - 30-ті роки великого терору, доби Розстріляного Відродження. Не оминула гірка доля і Майка Йогансена. У 1937 році, він також потрапив під жорна сталінських репресій, і був розстріляний у віці 41 років (за обвинуваченням участі у антирадянській націоналістичній організації). Був посмертно реабілітований у 1958 році.
Михайло Гервасійович Йогансен народився 28 жовтня у м. Харкові. Батько письменника - Гервасій Йоганнсен був викладачем німецької мови, мати - Ганна Федорівна Крамаревська - з козацької родини. У родині було 4 дітей; початкову освіту всім дітям дав батько, німецьку мову знали всі також досконало, читали книги на мові оригіналу. Михайло добре навчався, знав багато європейських мов, тому і вступив до історико - філологічного факультету Харківського університету. Там йому і прийшла ідея назвати себе Майком. Чому саме на західний манер? У той час всі захоплювалися Майн Рідом, Джеком Лондоном, була навіть мода на речі, які носили ці письменники. Прізвище в оригіналі Йоганнсен мало теж скандинавське, німецьке коріння.

Мав добрі лінгвістичні здібності, був перекладачем, хоча однаково був обдарований і до технічних предметів, захоплювався спортом. Першою дружиною Майка Йогансена стала Алла Герберт, яка походила з інтелігентної родини. У молодої сім'ї згодом народився син, але шлюб невдовзі розпався.

Українською мовою Майк Йогансен став писати у 1918 році. У 1921 році став друкуватися в журналах "Шляхи мистецтва", збірці "Жовтень". Вийшла перша поетична збірка "Д 'горі" у 1921 році.

Майк Йогансен разом з іншими письменниками організували пролетарську організацію "Гарт", саме йому належить ідея створення організації ВАПЛІТЕ (Вільна Академія Пролетарської Літератури).

Майк Йогансен любив писати оповідання про звірів і для дітей. І до цього часу діти захоплюються його творами. Завдяки вдалим перекладам ми отримали твори Вільяма Шекспіра, Фрідріха Шиллера, Едгара По, Редьярда Кіплінга, Герберта Уелса.
За скандінавське походження прізвища Майка Йогансена часто називали "вікінгом".

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі