Видатні постаті в історії української держави


14 жовтня ми святкуємо відразу три свята: День захисника України, День Українського козацтва, свято Покрови. Українське козацтво має свою давню історію. Перші згадки про козаків можна знайти ще в 1492 році. Саме військо Запорозьке стало прообразом сучасної української армії. Численні загони запорозьких козаків охороняли кордони українських земель, боронили рідну землю від нашестя кочовників, завойовників... І до цього часу збереглися літописні згадки про подвиги відважних та мужніх козаків. Так історично склалося, що незалежність, волю і свободу українцям довелося постійно протягом століть відстоювати зі зброєю у руках. Історія славної доби козаччини полита кров'ю мужніх патріотів, які віддали своє життя за незалежність рідної землі.

Славну сторінку в історію незалежності України вписали видатні постаті, які залишили по собі помітний слід в історії. 


Петро Конашевич-Сагайдачний - український полководець та політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, кошовий атаман Запорожської Січі. Організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Гетьман війська Запорожського Правобережної України, очільник Гетьманщини, козацький полковник, учасник Хмельниччини.

Дмитро "Байда " Вишневецький - українсько - литовський магнат, князь, козацький ватажок, гетьман.Збудований ним за власний кошт замок - фортеця на острові Мала Хортиця вважається прототипом Запорожської Січі. Добре обладнане укріплення давало можливість 300 смільчакам мужньо відбивати атаки татар. Але під час тривалого походу на Молдавію, шляхом підлої зради Дмитра Вишневецького було схоплено та передано у Стамбул для страти. Його мученицька страта тривала три дні - він був підвішаний за ребро на гаку, поки його не застрелили з лука. Легенда оповідає про те, що мужнє, хоробре серце було з'їдене ворогами, аби перейняти його хоробрість. 

Пилип Орлик - український політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар, Гетьман війська Запорожського у вигнанні. Йому належить авторство першої в світі конституції. "Пакти й Конституції прав і вольностей війська Запорожського"- надалі цей документ буде називатися Конституцією Пилипа Орлика.

Знаменитий подільський, кальницький полковник, легендарний кошовий отаман Запорожської Січі і всього війська запорожського Низового - Іван Сірко. Ходили легенди про його невразливість, за що його прозвали "характерником". Здобув перемогу у 65 боях.

Допис Лариси Надольної  ❤🕯

Коментарі