Шарлотта Бронте. Джейн Ейр

 1червня  цього року виповнюється вже 175 років від дня публікації книги англійської письменниці Шарлотти Бронте «Джейн Ейр». Цей твір є дуже популярним твором в усьому світі. А для кожного режисера зняти фільм за мотивами цієї  книги це - велика честь. Нам дуже  подобаються екранізації  англійської класики. Багато вже читали цей твір, а ось переглянути всі фільми відомого роману вдалось не кожному. Є така можливість саме зараз це зробити, а також зрівняти всі костюмовані стрічки між собою.

                                                          Історія екранізацій роману.  

У 1934 році роман було вперше екранізовано. Це була перша звукова екранізація. Вона чорно-біла. Із романом у ній було багато не співпадань.  Маленька Джейн  чомусь не викликає симпатії, та й у юному віці  вона не притримується стриманності, як прийнято в Англії. На відміну від Джейн,  містер Рочестер ніжний і ввічливіший, ніж в авторському варіанті. Вбрання  Джейн не відповідає скромній  поведінці вихованку притулку. В основному воно співпадає з модою  30-х років минулого сторіччя. Але варто глянути на Джейн-блондинку.

                                                                     


Дуже популярною була екранізація в 1943 році. У ній роль містера Рочестера зіграв  режисер неперевершеного фільму "Громадянин Кейн" Орсон Уеллс. В ті часи серед  місцевого населення він був справжнім улюбленцем. Також Орсон Уеллс свого часу поставив радіовиставу "Війна світів". Цією постановкою він став дуже  відомим , що навіть багато американців повірили у прихід інопланетян. Як актор Уеллс блискуче  виступив з роллю Отелло та Макбета.


У 1952 році в Індії була знята екранізація, яка називалась "Безсердечний". В цій постановці дуже тяжко взнати роман Шарлотти Бронте. Стрічка вийшла дуже веселою та яскравою, адже в ній звучать багато пісень, як це і прийнято в кожному індійському кіно.


У 1970 році американський режисер Делберт Манн зняв фільм, який мав дуже великий успіх в Китаї. Починається стрічка з сумних сцен маленької Джейн та інших мешканців сирітського притулку, який знаходився в Лоуді. Потім за звичайним сценарієм відтворюються картини з життя вже юної Джейн. Режисер трохи скоротив сценарій та вирізав деякі сцени з тіткою. А ось містер Рочестер в фільмі зіграв не дуже емоційно.

Згодом у 1973 році був знятий серіал ВПС. Цей фільм вже повністю створений за романом Шарлотти Бронте. У стрічці головні герої зображені дуже романтичними і закоханими, вони показують спражні почуття один до одного. Вже немолодий містер Рочестер та юна Джейн ніби попадають в дивовижну казку про кохання. Також режисер фільму вирішив озвучити вголос всі думки Джейн Ейр.


А вже друга екранізація ВПС була знята в 1983 році. Головні ролі у фільмі виконали видатні актори того часу Тімоті Далтон та Зіла Кларк. Саме Тімоті Далтон вважав роль містера Рочестера своєю найкращою та найуспішнішою роллю в кіно, навіть після зіграних ним героїв Ретта Батлера та Джеймса Бонда. Також акторка Сіан Паттенден дуже ніжно і чудово відтворила на екрані дитячі роки маленької Джейн. Глядачі дуже полюбили цю милу стрічку, яку найчастіше показували по телебаченню.


Видатний італійський режисер Франко Дзефірреллі, який успішно зняв стрічку "Ромео та Джульєтта" та отримав 2 оскари та багато нагород у 1996 році поставив екранізацію за романом Шарлотти Бронте. В цьому фільмі містер Рочестер вийшов дуже вже немолодий, і навіть трохи підстаркуватий. А ось героїня Джейн навпаки зображена дуже юною та молодою. Не дивлячись на це стрічка вийшла дуже емоційною та чарівною, з трохи зміненим сюжетом та хронологією.


Наступного року, тобто в 1997 році був знятий односерійний фільм за романом Шарлотти Бронте. Він тривав тільки 1 годину та 30 хвилин. Актори змогли дуже стисло передати всі емоції і переживання головних героїв. Містера Рочестера в цій стрічці зіграв Кіаран Хінгс, його роль була надмірно емоційною і трохи нагадувала театральну. Акторка, яка зіграла Джейн була в фільмі дуже милою та ніжною, але в той же час з хитрістю та іронічністю. Глядач зможе оцінити гру акторів, переглянувши екранізації всіх фільмів.

Через дев'ять років поспіль у 2006 році був знятий черговий серіал, в якому були вирізані деякі сцени. Також змінений сценарій фільму, а режисер вніс деякі доповнення до стрічки. Роль юної Джейн, яку виконала акторка Джоржі Хенглі була дуже гарною і викликала симпатію у глядачів. Роль дорослої Джейн у стрічці виконала Ріт Вінсон. За цю гру вона навіть потрапила в номінації деяких кіноконкурсів. Нагороду "Еммі" в серіалі отримали костюми та зачіски.


Останній фільм за романом видатної письменниці був знятий в 2011 році американським режисером Кері Фукунагою. В ньому вже доросла Джейн Ейр ділиться своїми спогадами. А критики стрічки достойно оцінили чудові костюми та природу для зйомок. Актори у фільмі виступають дуже стриманими, між ними немає ніякої особливої атмосфери довіри.


Але щоб порівняти всі фільми та серіали за романом Шарлотти Бронте та вибрати улюблену роль Джейн Ейр та містера Рочестера варто переглянути всі екранізації та викласти свою думку в коментарях! 


В ЦБДЮ відбулась презентація книги- ювіляра "Шарлотта Бронте.Джейн Ейр" до 175- річчя від дня публікації роману. Користувачі бібліотеки з великим задоволенням ознайомились з екранізацією твору та вирішили ще раз перечитати книгу - ювіляра.
 






До нових зустрічей!

Презентацію підготувала бібліотекар юнацького абонементу Ланова Л.П.
                                                           

Коментарі