Я сплю і сниться мені весна


Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. 


Ідея відзначати «День сну» існує давно. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених «Міжнародному дню сну», який проводиться інколи у третю п’ятницю березня, а точніше - в п’ятницю другого повного тиждня березня.


 Для відновлення життєвих сил та роботи мозку, організму необхідно 8 годин кожної доби. Сучасність диктує свої правила, і часто людина страждає від дефіциту цього цінного часу.


За даними медичної статистики, в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% населення, а за останні 100 років загальний час нічного сну зменшилася на 20%.


Згідно з дослідженнями МОЗ України, порушення сну збільшують ризик виникнення депресивних розладів у 5 разів. Статистичні дані також показують, що 40% дорожньо-транспортних пригод відбуваються через недосипання водіїв, а причиною половини нещасних випадків на виробництві є недостатній відпочинок.


Пропонуємо Вашій увазі цікаві факти  факти про сон

1. Чимало відкриттів були зроблені саме уві сні: таблиця Менделєєва, формула бензолу, а також популярна пісня «Yesterday» гурту The Beatles і роман «Франкенштейн».


2. Психолог Білл Домхофф стверджує, що 100 сновидінь конкретної людини дозволяють повністю описати її особистість та характер.


3. Сновидіння займають до 20% всього часу, який людина проводить уві сні.


4. Існує генетичне захворювання під назвою «фатальне сімейне безсоння». Воно забрало життя більше 30 родин у всьому світі. Патологія триває до 2 місяців – людина перестає спати, на цьому фоні вона не може говорити, стояти, ходити, потім впадає у стан, близький до коми, і помирає.


5. Регулярне недосипання (менше 6 годин сну на добу) призводить до ослаблення імунної системи, порушення рівня цукру, а також підвищує ризик виникнення хвороби Альцгеймера.


6. Природа задумала повноцінний відпочинок так: 7-8 годин вночі та 30-60 хвилин вдень. Саме тому часто хочеться спати всередині дня.


7. Продукування мелатоніну (гормону сну) знижується на 23%, якщо перед сном проводити до 2 годин за монітором.



8. Міцний сон збільшує здатності пам’яті та навчання, а також допомагає засвоєнню інформації, отриманої вдень.

Коментарі