Архівні розвідки з Михайлом Пащенко

 


10 квітня поточного року культурна спільнота Вінниці та всього Подільського краю приєдналася до відзначення ювілейної дати – 85 років від дня народження, яку святкує знаний вінницький журналіст, письменник Михайло Пащенко – добрий і давній друг бібліотек.
У 2019 році до всіх бібліотек ВМ ЦБС надійшло фундаментальне видання М.Пащенка «Легенди та історії Вінниці» у кількості по 5 -7 примірників, що дає можливість кожному відвідувачу ознайомитись з книгою не тільки в читальному залі, але й детально вивчити її зміст вдома. Видання побачило світ за кошти громади. Проект став одним із переможців конкурсу «Бюджет громадських ініціатив», участь у якому може взяти кожен мешканець Вінниці.
На зустрічах з користувачами бібліотек Михайло Пащенко розповідав, що матеріал, в т.ч. і архівні документи, збирав протягом двадцяти літ. Де саме?
— Скрізь і всюди! — каже письменник. — Найбільше — з розповідей людей, вчителів, науковців, вінничан, які нині живуть за кордоном. Є легенди від старожилів, зокрема ворожок зі Старого міста.
Книга «Легенди та історії Вінниці» - є важливим джерелом з вивчення історії Вінниці та вагомим доробком до скарбниці краєзнавчої літератури краю.
Опираючись на широкий спектр архівних та опублікованих документальних матеріалів, довідкової літератури та періодичних видань, спогади старожилів М.Пащенко висвітлює легенду заснування міста, описує історію Вінницьких замків, острова Кемпа, подає легенди про річку Бог (Буг), Старого міста, Замостя, Єрусалимки, Кумбар, Сабарова, П'ятничан, Тяжилова та інших районів міста. У виданні архівні матеріали вдало поєднані з легендами, які зацікавлять читача своєю художньою привабливістю.У книзі йдеться про провідні підприємства й господарське життя Вінниці та її мешканців, які своєю працею зробили вагомий внесок у розбудову обласного центру. Відзначено міських голів та вшановано знатних мешканців міста – Почесних громадян. Окремі сюжети видання присвячені змінам назв вулиць та майданів міста під час декомунізації, подані обґрунтування доцільності таких перейменувань.
Кожна стаття видання «Легенди та історії Вінниці» стане справжнім відкриттям для тих, хто цікавиться минулим та сьогоденням обласного центру та Подільським краєм в цілому.









Коментарі