Архітектура понівечена війною


Міжнародний день пам'яток і визначних місць — відзначається щороку 18 квітня. Спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

За час вторгнення Росії на території України зазнали знищення більш ніж 139 культурних пам’яток. Серед них – музеї, собори, театри, приміщення навчальних закладів та багато інших пам’яток архітектури. Давайте пригадаємо деякі з них.

1. Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва
Наприкінці XIX століття в цій будівлі діяв ремісничий клас сирітського будинку.   
У 1902 році в будівлі був відкритий загальнодоступний Чернігівський музей українських старожитностей В. В. Тарновського. Музей перемістили, а у будинку відкрили бібліотеку для юнацтва  у 1978 році.  Вночі 11 березня 2022 року  будівля зазнала значних пошкоджень внаслідок бомбардування російськими військами. На подвір'я бібліотеки та стадіон російська авіація скинула три фугасні 500-кілограмові бомби. Бомба, що впала на подвір'ї, зруйнувала стіну бібліотеки та внутрішні перекриття.  



2. Лисичанська гімназія
Гімназія є пам'яткою архітектури та входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська. Будівля гімназії анотований і поставлений на облік як пам'ятка місцевого значення у 1982 році як «Казарма содового заводу для 200 холостяків».

Це триповерхова кам'яна будівля, яку побудували у 1895 році для казарми содового заводу. Стіни і фундамент зроблені з місцевого пісковика,а кути будівлі, карнизи, обрамлення вікон і дверей зроблені з червоної керамічної цегли.



3. Садиба Л. Кенінга 
Будинок управителя маєтками Кеніга, пам’ятку архітектури національного значення, спалили російські війська, відступаючи з Тростянця, Сумської області.

У садибі було три музеї: центральний корпус слугував картинною галереєю, у лівому крилі садиби (якщо стояти до неї обличчям) знаходився «музей шоколаду», у правому крилі   краєзнавчий музей.



4. Музей Марії Примаченко 
Руйнування зазнав музей української художниці Марії Примаченко в селі Іванкові, під Києвом. На щастя, на момент катастрофи більша частина колекції була на експозиції у Києві. Частину колекції із палаючого музею рятували жителі села Іванків.



5. Музей-заповідник «Садиба Попова»
Василівська садиба Попова – єдина у регіоні замкова споруда. Палац збудували у 1894 році. У його приміщенні функціонував історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». Загарбники викрали колекцію музею  та потрощили все в  приміщенні.

Дізнатися про масштаб руйнувань на тимчасово окупованих територіях Україні ще тільки належить. Однак з відновленням зволікати не можна, а пошкоджені культурні пам’ятки потребують реставрації або принаймні консервації просто зараз.









Коментарі