Опенівка: злочин без покарання




Новітня історія України наповнена низкою трагічних подій, які принесли чимало гірких сторінок у долю чи не кожної людини рідної країни. Одна із таких сторінок - трагедія в Оленівці, яка пройшла через наші серця. Віднайдені реальні факти та достовірні аргументи, що містяться у друкованих та віртуальних джерелах інформації є беззаперечними свідками минулих подій, про які ми не повинні забувати і нагадувати теперішнім і майбутнім поколінням:
  • Оленівка - населений пункт є північно-східним передмістям міста Єнакієвого, знаходиться за 58 км від Донецька.
  • Пенітенціарна установа в Оленівці, офіційно відома як Волноваська виправна колонія №120, у такому форматі працювала з 1999 року (допоки її не захопили проросійські сили в 2014-му).
  • 16-17 травня 2022 р.саме до Оленівської колонії №120 привезли чимало полонених захисників маріупольської "Азовсталі". Серед них – люди котрі не пройшли так звану фільтрацію – перевірку на лояльність до окупаційної влади; колишні учасники АТО/ООС або їхні близькі родичі; чоловіки, які проходили строкову службу на початку 2014 року і могли викликати підозру в тому, що, як і колишні атовці, здатні допомагати українським спецслужбам та війську.
  • Внаслідок вибуху, що стався в ніч на 29 липня 2022 року у колонії в Оленівці Донецької області, загинули понад 50 українських військовополонених, 73 були поранені .Україна і Росія звинувачували одна одну в нападі. 
  • Російська сторона стверджувала, що ЗСУ обстріляли колонію із систем далекобійної артилерії HIMARS, які Києву надали США. За версією українського слідства, російські військовослужбовці та представники окупаційної адміністрації використали для вбивства військовополонених вогнемет "Шмель" з термобаричним зарядом.
  • Україна вимагала, щоб ООН отримала доступ до розслідування того, що президент Зеленський назвав "умисним воєнним злочином". Про готовність допомогти українським захисникам, які отримали поранення внаслідок вибуху в Оленівці, заявив Міжнародний комітет Червоного Хреста.
  • Управління ООН змогло провести детальні бесіди з тими, хто вижили після інциденту в Оленівці, та проаналізувати наявну додаткову інформацію. Тож у заяві читаємо: «Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються незрозумілими, доступна інформація і наш аналіз дозволяють управлінню зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS».
  • Служба ВВС HEWS Україна поспілкувалася з багатьма експертами з озброєнь та криміналістики, щоб вивчити докази — супутникові знімки й відео зруйнованої будівлі, — та ретельно проаналізувати чому версія подій російської сторони не відповідає дійсності.






 



Коментарі